Cicle «Catalunya i el judaisme: identitats compartides, relacions diverses»

«La població catalana i el seu encontre amb l’Holocaust»

El dijous dia 31 de gener, Marta Simó iniciarà el cicle «Catalunya i el judaisme: identitats compartides, relacions diverses» amb la conferència «La població catalana i el seu encontre amb l’Holocaust».

La conferència tindrà lloc a les 18.30 h, Institut d’Estudis Nahmànides, Museu d’Història dels Jueus, Girona). L’entrada a l’acte és lliure i gratuïta. Més informació. 

Des de l’any 2005, l’Institut d’Estudis Nahmànides i la Càtedra Ferrater Mora col·laboren estretament en l’organització i realització d’un cicle de conferències anual al voltant d’una temàtica relacionada amb la cultura jueva i el pensament. El cicle d’enguany, està dedicat a la qüestió de les identitats compartides i les relacions entre Catalunya i el judaisme. A finals de l’Edat Mitjana, fruit de les persecucions a què van ser sotmeses, la presència de comunitats jueves a Catalunya, que datava de gairebé mil anys enrere, va quedar molt reduïda. El decret d’expulsió de 1492 va suposar la desaparició formal de la vida jueva al país. Tanmateix, la visió dels jueus i la referència al judaisme no han desaparegut mai del tot en la societat catalana. Inicialment, aquesta visió es fonamentava en aspectes religiosos i culturals. En temps més recents, la cultura jueva ha incidit igualment en la història, la societat, la política i, d’alguna manera, forma part indissociable del paisatge cultural que ens circumda. Aquest cicle de conferències vol fer reflexionar sobre les mirades que s’han fet i que es fan encara del judaisme a Catalunya. Així mateix, ens el plantegem com una ocasió magnífica per a reflexionar sobre la importància de la diversitat cultural en la Catalunya del segle XXI. En aquest enllaç podreu veure el programa complet de les conferències.