Cicle de conferències «La identitat des de l’absència», a l’Institut d’Estudis Nahmànides

Cicle de conferències «La identitat des de l’absència», a l’Institut d’Estudis Nahmànides

L’Institut d’Estudis Nahmànides, en col·laboració amb la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (Universitat de Girona) organitza el cicle de conferències mensuals «La identitat des de l’absència: l’alteritat imaginada i la construcció d’una nació», del 19 de gener al 15 de juny del 2017.

El cicle de conferències està dedicat a la qüestió de la identitat. Tota identitat es fa al llarg del temps per referència contínua a uns altres. Ser algú és no ser algú altre. Aquesta alteritat sovint és una presència (el nostre veí nouvingut, el nostre veí marginat, etcètera). Però de vegades també és una absència, una absència passada però alhora reverberant, foragitada però alhora admirada. En la història dels Països Catalans, els jueus i els moriscos han fet sovint aquest paper de l’altre absent que, d’alguna manera, ha conformat la identitat pròpia i col·lectiva.

Programa de conferències

El passat 19 de gener va tenir lloc la primera conferència, «La construcció d’una identitat nacional a Catalunya», a càrrec del professor Jordi Casassas, Catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona i President de l’Ateneu Barcelonès. Casassas va guanyar el passat setembre el 37è Premi Carles Rahola d’assaig, amb l’obra La voluntat i la quimera: el noucentisme català.

El cicle continuarà el proper dijous 16 de febrer, a les 19h, amb la conferència «L’alteritat femenina des de la immigració», impartida per Míriam Díez Bosch, directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura de la Universitat Ramon Llull.

L’Institut d’Estudis Nahmànides seguirà acollint el tercer dijous de cada mes una nova cita. Al març serà el torn de la conferència «Les identitats culturals i religioses a la Corona catalanoaragonesa, segles XII a XV», a càrrec de Dolors Bramon, professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona.

El dijous 20 d’abril, Xavier Antich, professor i filòsof de la Universitat de Girona impartirà la conferència «Què vol dir “ser d’aquí, “ser d’un lloc”? L’espai comú».

El 18 de maig serà el torn de Ferran Garcia-Oliver, professor d’història medieval a la Universitat de València, que dedicarà la seva sessió a parlar sobre «La nació abans de la nació i els “altres” (moros, jueus i esclaus)».

El cicle de conferències finalitzarà amb «La identitat jueva al segle XXI: més enllà de la qüestió religiosa» a càrrec de Fania Oz-Salzberger, escriptora i professora d’història de la Universitat de Haifa.

Totes les conferències es duran a terme el tercer dijous del mes a les 19h a l’Institut d’Estudis Nahmànides, ubicat al Carrer de Sant Llorenç, Girona.