«La fascinació per Israel en la política catalana del segle XX»

Penúltima conferència del cicle «Catalunya i el judaisme: identitats compartides, relacions diverses»

El dijous 25 d’abril, a les 18.30 h, tindrà lloc la conferència «La fascinació per Israel en la política catalana del segle XX» a l’Institut d’Estudis Nahmànides del Patronat Call de Girona (entrada pel carreró de Sant Llorenç, s/n).

En aquesta exposició s’oferirà una visió, per força panoràmica, de les relacions entre el catalanisme polític i cultural –entès en un sentit ampli– i els ideals polítics associats a l’emancipació del poble jueu, inclòs el sionisme. Es tractaran tres qüestions tot i que, òbviament, estan estretament lligades: les comparacions entre catalans i jueus enteses com el brou on s’ha gestat, com a mínim des de Quevedo, un estereotip molt concret sobre la catalanitat; l’emmirallament del nacionalisme català pel projecte de creació de l’Estat d’Israel; i, finalment, la relació entre les idees fundacionals del catalanisme i determinades maneres d’entendre el sionisme.

La conferència anirà a càrrec de Ferran Sáez Mateu, doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i professor titular a Blanquerna-Universitat Ramon Llull. Ha estat director de l’Institut d’Estudis Polítics i del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya. És autor d’una trentena de llibres, entre els quals destaquen els assaigs La invenció de l’home (Premi Pere Calders 1996), El crepuscle de la democràcia (Premi Josep Vallverdú 1998), i Dislocacions (Premi Joan Fuster 1999). Els més recents són Populisme (2018) i El cos de l’esperit (2019). La seva principal línia d’investigació acadèmica és la que correlaciona democràcia i comunicació.

L’entrada a l’acte és lliure i gratuïta.

Per a més informació, consulteu el programa del cicle 2019.